top of page

תינוקות אמורים להתעורר? אין סיכוי ללילה רצוף?

עודכן: 18 במרץ 2021

בטח כבר שמעתן את זה - "תינוקות אמורים להתעורר בלילה, ולכן לא אמורים לישון לילה רצוף".

מה הקטע?

market of clay pots

שהמשפט הזה הוא שגוי, למרות שהוא נשען על רעיון שיש בו אמת*.

אנסה לעשות סדר,

נתחיל מהתחלה: תינוקות לא אמורים להתעורר בלילה. תינוקות מתעוררים בלילה. כל התינוקות. למעשה גם כל הפעוטות, הילדים, הנערים, והמבוגרים.

כולם מתעוררים בלילה. כוווווולם.

מבוגרים מתעוררים בממוצע בין פעם לפעמיים בלילה. ולא מדובר רק בהורים. כשאנחנו ישנים "כל הלילה רצוף", זה רק נדמה לנו. אנחנו פשוט לא זוכרים שהתעוררנו. מה שבאמת קורה זה שאנחנו מתעוררים, מבינים שעוד לילה, וחוזרים מיד לישון. כך גם תינוקות, אלא שהם מתעוררים מן הסתם הרבה יותר פעמים.


אז מה לגבי תינוקות שישנים לילה רצוף?

אין כאלו. כשתינוקות מתעוררים בלילה, חלקם בוכים/מתלוננים בבקשה לסיוע כדי לחזור לישון, וחלקם חוזרים לישון בלי להתלונן או לקרוא לסיוע. לגבי האחרונים אנחנו טועים לחשוב שהם ישנים "לילה שלם בלי להתעורר".

כשהתינוק ישן בחדר ההורים אפשר לפעמים לשים לב לרגעים שבהם הוא ער אך לא פוקח עיניים, וחוזר לישון מבלי לבקש סיוע. זה יכול להתרחש למשל כשנכנסים לחדר ועושים מעט רעש (תלוי במידת הרגישות לקול).


מי התינוקות שלא מבקשים סיוע?

אוה! זאת הסוגיה המעניינת. תינוקות שנרדמים במינימום סיוע, מפנימים שההירדמות קשורה אליהם. כשהם מתעוררים (כאמור כולם מתעוררים), הם כמו שואלים את עצמם: "מה אני יותר - רעב או עייף?". אם התשובה היא 'עייף', הם פשוט חוזרים לישון, כי הם יודעים שהם מסוגלים לכך ומתורגלים בכך.

אצל תינוק שרגיל להירדם בסיוע, השאלה "רעב או עייף" לא רלוונטית. מבחינתו בשני המקרים הוא זקוק לסיוע ההורים כדי להירדם, לרוב באופן שבו הוא רגיל (בתנועות, קפיצות, הנקה, שירים, ו/או כל פעילות אקרובטית אחרת).


לסיכום

כל התינוקות מתעוררים בלילה, זה מאפיין אבולוציוני שאינו בר שינוי. התינוקות שישנים "רצוף" הם תינוקות שהפנימו שהשינה היא תהליך שאינו תלוי בגורם חיצוני. כשהם מתעוררים, הם מסוגלים לחזור לישון ברוגע ובאופן עצמאי, ואנחנו טועים לחשוב שהם ישנו ברציפות.

אמנם כל תינוקות מתעוררים בלילה, אולם לא בכל התעוררות התינוק אמור או חייב לקרוא לנו. כשתינוק נרדם במינימום סיוע, הוא יקרא לנו רק כאשר הוא זקוק למענה שהוא מעבר לסיוע בהירדמות בלבד (רעב, כאבים, אי שקט גדול וכו').


*יש עוד הרבה מנטרות כאלו בנושא שינה ובהורות בכלל, שהופכות להיות "עובדות" שאין עליהן עוררין. לדעתי לא מדובר בעיוות מכוון. עם הזמן, השיתופים, והניסוחים השונים, אובד הקשר בין המנטרה לבין הנתון העובדתי שהיא נשענת עליו.



Comments


תינוק על הגב.JPG

על הסדנה שלנו שמעת?

הסדנה נשענת על ידע מחקרי ומקצועי, וכוללת התייחסות לסוגיית השינה בראייה הוליסטית.

סדרת המיילים שתסייע לכם להתחיל לישון

איזה כיף שנרשמת!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest

לכל שאלה, אנחנו כאן בשבילך

נהיה בקשר בקרוב!

הצטרפו אלינו לקבוצת הפייסבוק "שינה יוצאת מן הכלל"

bottom of page