מלכודת כדור הפיזיו
- האקדמיה להורות
- 24 בינו׳ 2021
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 29 במרץ 2021
פעמים רבות קופצים לשאול אותי "תגיד, מה יש לך נגד כדור פיזיו?".
גילוי נאות: אין לי שום דבר אישי נגד כדורי פיזיו. להיפך, כמה מחברי הטובים הם כדורי פיזיו.

וברצינות: ככל שידוע לי, הכדורים יכולים להיות נהדרים לעוסקים בפעילויות ספורט שונות. אני פשוט ממליץ לא לעשות בהם שימוש (או לצמצם ככל שניתן), כשמדובר בהירדמות של תינוקות.
כמו בהרבה מוצרים ושיטות של הורים עייפים, גם הפיזיו נתפס כהבטחה להירדמות נוחה ובזמן קצר. לעיתים ההבטחה אכן מתממשת בטווח הקצר, וזה הופך את המלכודת להרבה יותר מתוחכמת.
אם זה עובד, מה הבעיה?
הבעיה העיקרית היא בשימור ההרגל של התינוק להירדם בסיוע אקטיבי. למעשה מדובר ב"הרדמה", ו-#אנחנו_לא_מרדימים. כמו כל סיוע אקטיבי, גם שימוש בפיזיו יוצר בו תלות הולכת וגדלה - ואז קונים כדור גם לסבאסבתא מצד אבא, מצד אמא, קונים אחד למטפלת, אורזים אותו לטיולים וכו'.
ככל שהתינוק גדל ומתפתח, הכל הופך בהדרגה קשה יותר. התנוחה פחות נוחה לשני הצדדים, החזקת התינוק הופכת בהדרגה יותר ויותר לאחיזה מרסנת, מתחילים כאבי גב או דלקות בפרקי הידיים... בקיצור שמח. בשלבים האלו מתחילים לחפש עוד ועוד שיטות "הרדמה" אקטיביות, עד שכולם עייפים, מתוסכלים, ומותשים נפשית הרבה יותר.
בעיה נוספת קשורה לסיכון בשימוש. כדור הפיזיו אינו יציב, ולקפץ איתו עלול להיות מסוכן. כשאנחנו עייפים ומחזיקים תינוק על הידיים, במיוחד באמצע הלילה, סביר שהסיכון גדל עוד יותר.
מה אם הפיזיו נוח לנו כרגע?
אז טבעי שאתם פחות להוטים לעשות שינויים, על בסיס העקרון: "אם זה עובד, אל תגעו". המטרה שלי היא שתוכלו לעשות החלטה מושכלת. לכן חשוב לי שתדעו מה עלול להתרחש גם אצלכם בסבירות גבוהה, ולספר לכם שאם תתאמצו לשחרר את הפיזיו (ותשתדלו להימנע מכל סיוע אקטיבי אחר בשלב ההירדמות של התינוק), סביר יותר שתצליחו לייצר הרגלים שיהיו נוחים יותר לכולכם גם בהמשך הדרך.
התנועה לשחרור הפיזיו בישראל :)
יאיר סהר, פסיכולוג, להיות בהורות מקרבת
Comments